Ce este goji?
Goji este fructul arbustului de coacăz chinezesc, care este popular în medicina orientală pentru efectele sale. În prezent, fructele goji sunt considerate un așa‑numit superaliment datorită conținutului lor ridicat de nutrienți. Goji conține o gamă largă de aminoacizi, minerale și vitamine (conținutul de vitamina C este de până la 50 de ori mai mare comparativ cu o portocală). Ele sunt, de asemenea, una dintre cele mai bogate surse de betacaroten.
Deși este posibilă cultivarea coacăzului în condițiile noastre, nutrienții conținuți în aceste fructe nu sunt nici pe departe comparabili cu goji‑ul chinezesc sau himalayan. Fructele goji uscate din țările estice sunt cel mai frecvent disponibile.
Efectele goji
Boabele de goji sunt cunoscute ca boabe ale longevității datorită proprietăților lor antioxidante foarte puternice, care încetinesc îmbătrânirea celulară. Goji poate continua să:
- să susțină funcționarea sistemului imunitar,
- îmbunătățirea sănătății ochilor și a calității pielii,
- efect pozitiv asupra stabilizării nivelului de glucoză din sânge,
- susținerea sănătății mintale,
- îmbunătățirea rezistenței fizice și mentale generale.
Cu excepția cazului în care doza recomandată este depășită, nu au fost observate efecte secundare în cazul utilizării pe termen lung a goji.
Goji și pierderea în greutate
Boabele goji sunt uneori creditate cu efecte miraculoase în eforturile de pierdere în greutate. Deși boabele de goji conțin aproximativ 21 % fibre, au un indice glicemic scăzut și pot susține într‑un fel performanțele atletice, trebuie reamintit faptul că goji trebuie doar să completeze dieta și nu să constituie baza acesteia. Prin urmare, este mai înțelept să urmați recomandările generale pentru o dietă sănătoasă sau să pierdeți în greutate și să vizați deficitul energetic.
Administrarea goji
Boabele goji uscate se recomandă a fi consumate în cantități de 20‑30 g pe zi, ceea ce corespunde la aproximativ o mână de boabe. Boabele de goji pot fi consumate ca atare, adăugate în terciuri sau în amestecuri cu nuci și semințe, sau folosite pentru a garnisi deserturile. Goji poate fi folosit și la prepararea ceaiului, a smoothie‑urilor sau ca sirop pentru limonadă