Pastă tahini de susan
Tahini, uneori și tahina sau tehina, este o pastă din semințe de susan zdrobite. Cel mai adesea se prepară din semințe fără coajă, dar puteți găsi și semințe fără coajă (culoare mai închisă) sau semințe prăjite (aromă mai intensă). Tradițional, aceasta conține și sare de mare. Pasta de susan joacă un rol important în bucătăria asiatică și mediteraneană.
Ca și semințele de susan în sine, pasta tahini este bogată din punct de vedere nutrițional. Ea conține acizi grași nesaturați, vitaminele B și E, este o sursă bună de minerale (fosfor, mangan sau zinc) și antioxidanți.
Utilizări ale tahini
Este greu de imaginat o tartină de năut fără pasta de susan hummus, falafel, și joacă, de asemenea, un rol de neînlocuit în dulciurile orientale challah. Tahini poate fi, de asemenea, utilizat în prepararea glazurilor, a dressingurilor, pentru a îngroșa sau înmuia sosurile și supele, ca ingredient în coacere sau ca dip sau tartinabil.