Chipsuri mai sănătoase
Chipsurile sunt o gustare populară (ne)sănătoasă pe care ne‑o permitem cel mai adesea în timp ce ne uităm la televizor sau ne întâlnim cu prietenii. Deși chipsurile clasice din cartofi nu au fost încă înlocuite de alternative mai interesante din punct de vedere al gustului și al nutriției.
Chipsurile din legume și leguminoase, în special, sunt în creștere, iar producția lor este foarte diferită de cea a chipsurilor din cartofi. Chipsurile vegetale sunt fabricate direct din chipsuri de legume sau dintr‑un amestec cu fulgi de cartofi. Chipsurile din leguminoase conțin de obicei un procent ridicat de făină de leguminoase - făină de mazăre, linte sau năut.
Legumele și leguminoasele pot părea mai sănătoase, dar în cazul oricăror chipsuri trebuie să urmăriți metoda de preparare - chipsurile coapte sunt de obicei mai bune decât cele prăjite - și, de asemenea, compoziția efectivă - carbohidrații și grăsimile trebuie să fie echilibrate de conținutul de fibre și proteine. Conținutul ridicat de proteine (până la 50%) este conținut în așa‑numitele "chipsuri proteice". Chipsurile proteice care servesc oricui dorește să își completeze aportul zilnic de proteine și să aibă o gustare în același timp.
O altă alternativă este chipsurile din nucă de cocos care sunt obținute prin uscarea și apoi coacerea pulpei de nucă de cocos. Chipsurile din nucă de cocos pot fi crocante pur și simplu, dar sunt excelente și ca garnitură sau pentru a înveseli o masă - sunt excelente în salate, terciuri sau deserturi.