Ce este dextroza?
Dextroza, cunoscută și sub denumirea de d‑glucoză sau zahăr de struguri, este un carbohidrat simplu și rapid absorbit care servește ca sursă imediată de energie. D‑glucoza joacă un rol de neînlocuit în organismul uman, deoarece este o sursă esențială de energie pentru toate țesuturile organismului. Zahărul de struguri se obține prin cristalizarea sucurilor vegetale sau hidroliza amidonului vegetal.
Când și cum să luați zahăr din struguri?
Zahărul de struguri este o sursă populară de energie rapidă care ajută la combaterea oboselii și promovează recuperarea. Aceste efecte sunt utilizate în special de sportivi în timpul și după o activitate solicitantă din punct de vedere fizic. Dextroza este utilă pentru creșterea în greutate sau a masei musculare, crește absorbția creatinei și a altor suplimente post‑antrenament și ajută la combaterea lipsei de apetit.
Doza zilnică recomandată variază de la 20‑40 g de dextroză. Cu toate acestea, trebuie să aveți întotdeauna în vedere echilibrul energetic general, precum și aportul de zaharuri simple din alte alimente. Zahărul de struguri este potrivit mai ales după efort, când se recomandă administrarea a 0,5 zaharuri simple pe kilogram de greutate corporală.