- Snacksuri (64)
- Proteine din zer (116)
- Conserve (21)
- Indulcitori și mirodenii (3)
- Unturi din nuci (4)
- Snacksuri (64)
- Proteine din zer (116)
- Conserve (21)
- Indulcitori și mirodenii (3)
- Unturi din nuci (4)
- Produse pentru gătit și copt (32)
- Batoane și gustări proteice (28)
- Garnituri și patiserie (17)
- Nuci și fructe uscate (3)
- Cereale mic dejun (18)
- Proteine vegane (7)
- Proteine din ou (1)
- Proteine cazeina (8)
- Băuturi (4)
- Complex de proteine (7)
- Înlocuitori de mese (4)
- Gainere și carbohidrați (4)
Alimente bogate în proteine
În conformitate cu Regulamentul CE 1924/2006, alimentele bogate în proteine sunt acele alimente în care proteinele reprezintă cel puțin 20% din valoarea energetică.
Cu toate acestea, proteinele nu se referă doar la cantitate, ci și la calitate, care poate fi determinată de aminoacizii esențiali care sunt esențiali pentru funcționarea organismului uman și care trebuie consumați sub formă de alimente.
Proteinele animale
Proteinele provenite din surse animale sunt considerate, în general, ca fiind o sursă mai bună de proteine datorită spectrului complex de aminoacizi esențiali. Sursele de origine animală cu cel mai mare conținut de proteine sunt:
- carnea slabă(vită, porc, curcan, pui)
- pește și fructe de mare(ton, somon, sardine, cod)
- carnea uscată
- albușul de ou
- brânzeturi (parmezan, cheddar, cașcaval)
- proteine (lapte, zer, cazeină)
proteine vegetale
Proteinele din surse vegetale se caracterizează printr-o calitate inferioară, datorită unui spectru incomplet de aminoacizi esențiali, și printr-o utilizare mai redusă în comparație cu proteinele animale. Una dintre cele mai simple soluții constă în combinarea corectă a proteinelor vegetale sau în consumul acestora în cantități mai mari. Alimentele vegetale bogate în proteine sunt:
- semințele(dovleac, susan, chia)
- leguminoase(arahide, năut, năut, mazăre, linte)
- nuci(migdale, fistic)
- proteine vegetale
- produse din soia: tempeh, tofu, seitan