E412

Gumă de guar (gumă guar)

Beneficii

Ingredient neutru

Consumul are efecte neutre asupra organismului uman.

Sursa :

Natural

Acesta este produs din surse naturale care nu sunt tratate chimic ulterior.

Guma de guar, sau guma de guar, este denumirea dată fibrei solubile obținute din semințele plantei Cyamopsis tetragonolobus.

Caracteristici și utilizări alimentare

În comparație cu amidonul de porumb, guma de guar are o capacitate de îngroșare de aproape 8 ori mai mare și este utilizată pe scară largă în industria alimentară pentru aceste proprietăți - fie ca agent de îngroșare, emulsifiant sau stabilizator. Prin urmare, este un ingredient 100% natural, dar este utilizat ca aditiv alimentar și, prin urmare, trebuie să fie etichetat cu codul E corespunzător. În acest caz, acesta este în mod specific E412. Poate fi găsit, de exemplu, în băuturi, brânzeturi, produse lactate și din carne, produse de panificație, pansamente și sosuri sau în unele produse deshidratate.

Efecte asupra sănătății umane

Guma de guar nu este periculoasă pentru sănătate din punctul de vedere al originii sale ; ca fibră, contribuie chiar la creșterea senzației de sațietate, la o funcție digestivă normală și poate juca un rol pozitiv în menținerea unui nivel normal al colesterolului în sânge sau în prevenirea cancerului de colon.

Cu toate acestea, atunci când este consumată în exces, poate duce la constipație, balonare sau efecte laxative, mai ales dacă este combinată cu lipsa de lichide. În cazuri rare, guma de guar poate acționa, de asemenea, ca un alergen la persoanele sensibile - de exemplu, au existat cazuri de reacție alergică, rinită sau astm la unele persoane care au lucrat intensiv cu acest produs.

În concluzie, guma de guar este un aditiv alimentar de origine naturală care este folosit pentru proprietățile sale de a îmbunătăți consistența și durata de conservare a alimentelor. Ea nu este în niciun fel dăunătoare pentru sănătate, ba din contră, fiind o fibră solubilă, poate aduce anumite beneficii.

Surse

RIDEOUT, Todd C., et al. Guma guar și fibrele solubile similare în reglarea metabolismului colesterolului: înțelegeri actuale și priorități viitoare de cercetare. Vascular Health and Risk Management, 2008, 4,5: 1023.

SONG, Y., și colab. Fibrele alimentare și riscul de cancer colorectal: un studiu caz-control. Jurnalul Asia-Pacific de prevenire a cancerului, 2015, 16,9: 3747-3752.